De zomer staat voor de deur en het is tijd om weer lekker op vakantie te gaan. Kies je ervoor om naar het buitenland te reizen dan moet je goed nadenken hoe je daar al je betaalzaken regelt.

Specifiek moet je besluiten wat voor pasjes je meeneemt: een creditcard, een prepaid creditcard of een gewone betaalpas. Of alle drie.

Creditcard op reis: wanneer handig en wat zijn de kosten?

Een creditcard is in vele gevallen noodzakelijk in het buitenland. Je kunt ermee betalen voor je hotel, geld opnemen en de pas makkelijk laten blokkeren als die kwijt is. Ook zit er vaak een reisverzekering aan gekoppeld, wat ook handig kan zijn,

Maar er zijn ook andere redenen om een creditcard op reis mee te nemen die de ANWB op een rij heeft gezet:

  • Op buitenlandse websites is een creditcard vaak de enige betaaloptie om je bestelling te kunnen afronden.
  • Je hebt recht op terugbetaling. Stel dat je hotel door een calamiteit niet toegankelijk is, of je vliegmaatschappij blijkt failliet, dan heb je er dankzij de betaling met een creditcard recht op om je geld terug te krijgen.
  • Ga je lekker shoppen op vakantie? Aankopen die je doet met een creditcard zijn 180 dagen verzekerd tegen schade, diefstal en verlies.
  • Moet je rijden via een tolweg? Dan is betalen met creditcard vaak handiger dan met losse muntjes.
  • Ook voor noodgevallen is een creditcard handig. Stel je dat je medische hulp nodig hebt in het buitenland of plotseling een extra overnachting moet boeken, dan kun je dat makkelijk betalen met een creditcard.
  • Om een huurauto te regelen heb je bijna altijd een creditcard nodig. Daarmee betaal je de borg.
  • Ga je op reis buiten Europa dan is betalen met een creditcard veel gebruikelijker dan in Nederland. Zo hoef je niet met zaken vol met cash rond te lopen en sla je het gedoe met geld wisselen over.

Als je naar het buitenland reist, is een creditcard dus in veel situaties handig. Maar welke aanbieder moet je kiezen en waar moet je daarbij opletten? We geven een top drie van de beste creditcards op basis van de vergelijking van creditcardvergelijking.nl:

  1. Visa World Card. Deze creditcard komt als de beste uit de vergelijking. Het is een contactloos pasje waar je overal mee kunt betalen. Deze creditcard heeft een jaarlijkse bijdrage van 36,50 euro. Het eerste jaar is gratis. Aan deze creditcard is geen reisverzekering gekoppeld.
  2. Mastercard Gold. Met deze creditcard spaar je airmiles met elke uitgave over de grens. De jaarlijkse bijdrage bedraagt 37,50 euro. Ook deze creditcard heeft geen reisverzekering.
  3. Flying Blue American Express Gold Card. Met deze creditcard doe je mee met het spaarprogramma van KLM. Deze pas biedt wel een reisverzekering aan voor het hele gezin. De jaarlijkse bijdrage is met 170 euro wel aan de hoge kant.

Naast creditcards heb je ook nog de optie om een prepaid creditcard te nemen. Dat is eigenlijk geen creditcard. De aanbieder schiet geen geld voor aan je. Je betaalt met het geld dat je zelf op een rekening stort. En je mag niet rood staan. Daarnaast zijn er geen verzekeringsproducten die aan je kaart gekoppeld zijn.

Maar dat gezegd hebbende, werkt een prepaid creditcard verder wel net zoals een gewone creditcard. Heb je bijvoorbeeld een prepaid creditcard van Mastercard dan kun je overal betalen waar Mastercard geaccepteerd wordt.

We geven hieronder de top drie best scorende prepaid creditcards weer, geselecteerd door creditcardvergelijking.nl:

  1. Wise Mastercard. Deze prepaid creditcard scoort het beste. Het is een debitcard gekoppeld aan een gratis online bankrekening voor verschillende valuta. Je kun ermee in meer dan 70 landen zonder transactiekosten betalen. Er zijn verder geen jaarlijkse bijdragen of andere verborgen kosten.
  2. N26 Mastercard. Deze prepaid creditcard komt met een gratis bankrekening met IBAN-nummer. Je kunt ermee overal ter wereld betalen zonder koersopslag. De Mastercard kun je opladen met een bankoverschrijving naar de IBAN. Er zijn verder geen jaarlijkse bijdragen of andere verborgen kosten.
  3. ICS Go Card. Dit is een Visacard. Er geldt geen BKR-toetsing of minimuminkomen. Deze prepaid creditcard is ook geschikt voor autohuur. De gemiddelde kosten per jaar bedragen 22,33 euro.

Betaalpas van de bank: vooral handig binnen Europa

Je kunt natuurlijk ook gewoon je betaalpas op reis meenemen. Voor pinnen bij geldautomaten en betalen in vreemde valuta is dat vaak voordeliger dan een creditcard.

De kosten voor het gebruik van creditcard en betaalpas kunnen bij de grootste banken in Nederland behoorlijk uiteenlopen. Business Insider zette in dit stuk de tarieven voor grensoverschrijdende betalingen uiteen.

Als je binnen Europa reist, dan treden de grootste verschillen op bij het opnemen van geld bij een pinautomaat. Als je dat met een regulier bankpasje doet, betaal je geen transactiekosten, terwijl als je dat met een creditcard doet dat gelden er transactiekosten die tot 4 procent oplopen.

Buiten Europa komen er meer kosten bij kijken, bij zowel het bankpasje als bij een creditcard, maar deze zijn lager voor het bankpasje.

Zo moet je bij geld opnemen met een bankpas bij de meeste banken eenmalige transactiekosten tussen 2,25 euro en 3,50 euro betalen. Daarbovenop komt nog de koersopslag tussen 1,10 procent en 1,20 procent.

Ter vergelijking, als je geld opneemt met een creditcard dan krijg je bij de meeste banken te maken met transactiekosten tot 4 procent en een koersopslag tot 2,5 procent.

Verder zijn er nog een aantal zaken om op te te letten, als je een bankpas meeneemt naar het buitenland, zoals extra kosten die banken in het buitenland mogelijk kunnen rekenen bij het opnemen van geld.

Hieronder geven we een aantal overwegingen en tips:

  • Betaalpas aanzetten voor betalen buiten de EU. Als je je bankpas buiten Europa wilt gebruiken, dan moet je de optie activeren die betalen buiten de EU mogelijk maakt. Normaal gesproken staat deze optie uit. Is je vakantie afgelopen dan kun je deze instelling weer zelf terugzetten.
  • Reisverzekering afsluiten. Check of je al een reisverzekering hebt via een van je betaalpasjes of creditcard. Is dat niet zo? Dan kun je overwegen een kort- of doorlopende reisverzekering af te sluiten.
  • Je identificatie-apparaatje meenemen. Stel dat je een grotere overboeking moet doen in het buitenland dan is het handig dat je het apparaatje om dat te doen met je meeneemt. Of je kunt in de app van je bank de betaallimiet voor het betalen zonder het apparaatje verhogen.
  • Paslimiet verhogen. Ben je van plan om tijdens je reis grotere bedragen aan contant geld op te nemen of veel te pinnen, dan moet je de paslimiet verhogen.
  • Limiet voor contactloos betalen aanpassen. Je kunt waarschijnlijk al contactloos betalen met je pinpas. De standaardlimiet is 25 euro maar in veel gevallen kan dat opgerekt worden tot boven de 100 euro.
  • Geld opnemen in het buitenland. Als je op reis geld opneemt in een land waar de valuta niet de euro is, krijg je vaak twee opties te zien "withdrawal without conversion", oftewel afrekenen in de lokale munteenheid en "conversion to your home currency", of in andere woorden betalen in euro's. Het is bijna altijd verstandig om voor de eerste optie te kiezen. Bij de tweede optie rekent de buitenlandse bank het bedrag om en dat gaat meestal via onvoordelige tarieven.
  • In sommige landen mag je geen geld opnemen. In Syrië, Noord-Korea, Soedan (voormalig “Noord-Soedan”), Iran en Cuba mag je met je betaalpas niet zo maar geld opnemen. Een creditcard is in dit geval wel handig.
  • Extra kosten banken in het buitenland. Banken in het buitenland kunnen allerlei extra kosten in rekening brengen. Vaak krijg je voorafgaand aan de transactie geen inzage in de omrekenkoersen of de extra tarieven die gerekend worden.
  • Pincode. Sommige landen kennen een pincode die uit zes cijfers bestaat. Toets in dat geval gewoon de vier cijfers van je pincode en druk op de groene knop.

Lees meer over reizen: